Malo (više) o higijeni četkica: Allin i Ebelin


Do pre par godina mi je bilo nezamislivo da tečni puder nanosim na lice četkicom bilo kakve vrste, a kako se sa sunđerima nisam baš volela, prsti su bili jedino moguće rešenje. U skladu sa popularizacijom raznoraznih četkica od sintetičke dlake, namenjenim prevashodno tekućim proizvodima, i ja sam se učlanila u klub devojaka koje odjednom ne mogu da zamisle nanošenje tečne podloge bez upotrebe istih. Prednosti su brojne, prsti ostaju čisti, a samim tim i peškiri, imamo donekle bolju kontrolu nanošenja i po pravilu postižemo bolju pokrivenost.

čišćenje četkica (1)

Nasuprot mnogim dobrim stranama koje nam korišćenje četkica donosi, stoji jedna ogromna mana na koju nikada ne smemo zaboraviti. Naime, radi se o gomili bakterija koje se konstantno nastanjuju u, za njih, tako divnom, mračnom, vlažnom i prostoru punom delića naše kože. Neću kriti da sam potpuno zgrožena činjenicom da mnoge devojke ne vode dovoljno računa o ovoj toliko važnoj stvari.

čišćenje četkica (2)

Ne znam kako bih mogla više da naglasim ovo što ću sada napisati, a prvenstveno se odnosi na mlađe generacije, koje, poučene gomilom video snimaka u kojima se devojke milionske gledanosti s šalom ophode prema činjenici da eto, slučajno, nisu oprale četkice, prave veliku štetu svojoj koži. Svaki, ali bukvalno svaki put kada nanesete tečni puder, bb ili cc kremu na Vaše lice, morate oprati četkicu. Jednostavno je uz malo šampona isperite uz toplu vodu i to je to. Zaista, da li je to suviše posla? Manje od minute Vam je potrebno za tako nešto, a neće Vam ni najskuplji puder pomoći nimalo ukoliko, ma i najkvalitetnijom četkom, krenete da razvlačite bakterije koje su se u istoj množile već par dana. Ukoliko se plašite da ćete uništiti četkice prečestim pranjem, iz sopstvenog iskustva mogu da posvedočim da se to neće desiti. U svakom slučaju, bolje uništene četkice nego uništeno lice! Četkice za tečni puder i korektor se po pravilu prave od sintetičke dlake, stoga se brže suše. U mom slučaju, ako se ujutru našminkam, i odmah ih posle šminkanja operem, one su do sledećeg jutra sigurno potpuno suve, pa i taj izgovor pada u vodu.

čišćenje četkica

Četkice za tečni puder i naročito za korektor su najveća legla bakterija, i na njih je potrebno obratiti posebnu pažnju, ali nikako ne smemo zanemariti ni negu ostalih četkica koje koristimo za praškaste proizvode. Njih najčešće imamo više u upotrebi, pa se samim tim i češće smenjuju, a Vi sami najbolje možete proceniti koliko je često potrebno prati ih. Valjalo bi da to bude makar jednom nedeljno. Za njihovu negu mi se najbolje pokazala upotreba šampona, a ukoliko su od prirodne dlake, i naknadno negovanje sa balzamom, da bi bile što mekše.

čišćenje četkica (12)

Pre nego što krenem sa procesom čišćenja četkica, skrenula bih pažnju na još jednu, veoma rasprostranjenu, naviku da držimo četkice u preslatkim činijama (saksijama) na otvorenom. Mislim da je to prilično pogrešno, pogotovo ako tako poređane četkice stoje nepokrivene u kupatilu. Na taj način kapljice vode iz raznoraznih ( 🙂 ) izvora, a i mnoštvo prašine, pada po Vašim četkicama i zatim se raznosi po Vašem licu. Ja četkice držim u činijici koja je sklonjena u ormarić i na taj način potpuno zaštićena.

čišćenje četkica (5)

Sa nadom da sam uspela dovoljno strogo da skrenem pažnju na to koliko je važno uvek, bez kompromisa, koristiti čistu četkicu, mogu postaviti pitanje: čime ih prati? To može biti bilo šta po Vašem izboru: šampon, antibakterijski gel za umivanje lica, sapun ili neko sredstvo specijalno namenjeno upravo za pranje četkica za šminku. Ja sam isprobala dva takva sredstva, oba dostupna u našim drogerijama i prenosim Vam svoje utiske o njima.

čišćenje cetkica

Allin je sredstvo koje služi za detaljno pranje četkica, dakle, sa ispiranjem. Imam zaista osećaj da opere četkice bolje nego što to učine gelovi, šamponi ili sapuni, ali mi ujedno deluje i suviše agresivno. Njegov miris, koji je mnoge oduševio, meni je apsolutno grozan. Miriši na rum, i to onaj za kolače (koji ne volim), ali toliko intenzivno da je boravak u kupatilu maltene neizdrživ. Koristi se tako što se naprska na suve četkice, ostavi par minuta i zatim ispere, a postupak se može po želji i ponavljati. Nakon ispiranja. četkice je poželjno ostaviti na papirnom ubrusu da se osuše.

čišćenje četkica (14)

Veoma je važno, šta god od sredstava koristili, detaljno oprati četkice i pri dnu, jer je tu najmračnije i najpogodnije za stvaranje bakterija. Dakle, ne samo vrhove četke, nego i razdvojiti dlačice i detaljno isprati.  Ono što je zaista primetno, jeste da boja bukvalno otiče iz četkica i moj je utisak da ih ovo sredstvo vrlo dobro očisti. Nažalost, zbog tog karakterističnog mirisa ga koristim samo jednom mesečno, a u ostalim situacijama se radije okrećem upotrebi šampona ili gelova za umivanje.

čišćenje četkica (8)

Allin čistač četkica ima 150ml i cena mu je oko 400 dinara. Ako ga budete koristili kao i ja, samo za prilike posebno detaljnog pranja četkica – mislim da će trajati veoma dugo. Važno je napomenuti i da je ovo domaći proizvod spravljen od prirodnih sastojaka.

ebelin sundjer

Dodatna ideja: Ukoliko ste, kao i ja, poželele onu genijalnu Sigminu rukavicu za pranje četkica, nemojte očajavati. Ebelin jastuče za umivanje lica se meni pokazalo kao sjajno pomagalo za pranje četkica, naročito sintetičkih za tečni puder. Malo tople vode, nekog gela i nežnog trljanja po površini ovog jastučeta i Vaše četkice su potpuno očišćene a njihovi vrhovi beli kao da su nove. Cena mu je 150 dinara, ne može bolje od toga.

čisćenje četkica

Ebelinovo sredstvo za pranje četkica je zapravo sredstvo za dezinfekciju istih, s obzirom na to da se koristi bez ispiranja. Osnovna ideja je da, ukoliko niste stigli da operete četkicu, ili Vam je potrebna neka od četkica za oči za više od jedne boje, istu naprskate, sačekate izvesno vreme i zatim obrišete četkicu o papirni ubrus. Dakle, ovo je sredstvo za vanredne situacije, nikako nešto što je dovoljno za stalnu higijenu Vaših četkica. Smatram da je za tu namenu odlično, a njegovu delotvornost možete uočiti na sledeće dve fotografije.

čišćenje četkica (9)čišćenje četkica (10)

Kada se pomiriši direktno bočica, oseća se jak miris alkohola (što je za ovakav proizvod i normalno), ali kada odstoji na četkici, miris postaje mnogo lep i zaista se oseća neka svežina, na brzinu dodata Vašim četkicama. Ebelin čistač ima 100ml, za cenu od nešto više od 300 dinara. Oba proizvoda imaju identičan raspršivač.

čišćenje četkica (7)

čišćenje četkica (4)

Koje god sredstvo da odaberete za čišćenje Vaših četkica, koristite ga često. Radije se odlučite za kupovinu dve jeftinije četkice za tečni puder (ili bilo koje druge), nego jednu skupu, na taj način ćete uvek imati u rezervi jednu čistu i nećete dolaziti u iskušenje da se šminkate prljavom. Moj najtopliji savet je da vodite mnogo računa o svojim četkicama, njihovo stanje se automatski preslikava na stanje Vašeg lica i zato je apsolutna čistoća jedino što je dopustivo. Ako Vam je nezamislivo da prenoćite sa šminkom na licu, verujte mi da je i Vašim četkicama.

Kako Vi negujete Vaše četkice za šminkanje? Imate li neke trikove i savete?

Hvala na pažnji!

♥ShowFlake


Advertisements

8 thoughts on “Malo (više) o higijeni četkica: Allin i Ebelin

 1. Ja svoje etkice perem bebi samponom, medjutim planiram da sampon zamenim jednim sredstvom tako da mi je ovaj post bio jako koristan. 🙂 Steta sto ti ne odgovara Alinov miris, mni to bas zvuci super 🙂

  Like

  1. Baš mi je drago zbog toga 🙂
   Ja sam mnogo puta čula da ih bebi sapun sjajno opere, ali nekako nemam živaca sa sapunima, pa uvek uzimam nešto tečno, bilo šampon ili neki gel za umivanje. A Allin mi deluje da ih baš dubinski čisti 🙂 Jedino taj miris, ali šta ću kad sam na to jako osetljiva.. 😦
   Javi utiske! 🙂

   Like

   1. Razumijem. Ja danas cijeli dan ležim i ništa ne radim hhh ali stvarno sekunda posla u posudicu pomiješati malo ili unaprijed u bočicu smiješati pa se ima u više navrata. Ako probaš, javi što misliš 🙂

    Like

Šta Vi mislite?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s