9 saveta za negu duge kose i one koja želi da to postane


Najčešće pitanje koje dobijam kada je nega u pitanju tiče se upravo kose. Kosa uglavnom nije prva stvar koju primetite na nekome, ali, ukoliko je frizura loša, kosa prljava i nenegovana, sigurno neće ostati nezapažena. Sigurno smo sve makar jedno jutro u svom životu ustale ljute i nervozne što nemamo baš onakvu kosu kakvu smo oduvek maštale da imamo. Ali, moramo se pomiriti sa onim što imamo i pokušati da izvučemo iz toga maksimum. Ovo je način na koji ja negujem svoju kosu, prvo ću Vam ispričati malo o tome kakva je ona zaista, a zatim i način na koji je negujem. Da ne bih razdužila ovu temu do u nedogled, neću detaljno pričati o proizvodima koje koristim, to ću ostaviti za neku drugu priliku.

Aviary Photo_130893043481114621

Imam kosu do kraja leđa, nekada čak i dužu, ali skoro nikada kraću. Boja je smeđa, recimo malo svetlija, ali opet ni blizu plave. Imam prilično tanku vlas. Koren mi se izuzetno brzo masti, perem je svaki drugi dan, ponekada čak i svaki dan. Sa druge strane, krajevi su mi prilično suvi, a ostatak kose se mnogo mrsi. Moja kosa nikada nije farbana, ne koristim pegle, figara, kupe, niti je feniram sa četkom. Prirodno je potpuno ravna, čak i tokom vlažnih dana, i što se toga tiče imam sreće. Nažalost, mojoj kosi fali volumen, ali tu joj nema pomoći. Kako je zbog dužine vrlo teška, na volumen moram da zaboravim. Sušim je najčešće fenom i to tako što je prebacim preko glave i sušim koren dok se ne osuši (kakva umetnost 🙂 ). Saveti koji slede su isključivo posledica mog ličnog iskustva u radu sa sopstvenom kosom. Neki od njih su usvojeni predlozi mog frizera, neke sam pročitala ili čula u međuvremenu, a neke sam otkrila samostalno.

Aviary Photo_130893043913348159

1 Pronađite dobrog frizera. Isfenirati Vas može, manje – više uspešno, svako. Ali pokušajte da uštedite novac i odete na šišanje kod dobrog frizera. Nemojte birati frizera po principu fensi salona u centru grada, već pokušajte da nađete nekoga po preporuci. Iako to na prvi pogled ne vidite, veoma je važno da Vaš frizer koristi kvalitetne makaze i preparate, a naravno i da bude stručan. Kada pronađete nekog ko Vam odgovara, nemojte ga menjati. Ja već desetak godina idem u isti salon, šišam se otprilike na svakih 6 meseci, i to zato što mi kosa postane preduga, a ne zato što mi krajevi mnogo ispucaju.

2 Nemojte robovati savetima tipa skraćivati krajeve svakih mesec dana, ne prati kosu često i slično. Učestalost šišanja je najbolje ugovoriti sa frizerom lično, a zatim u skladu sa stanjem kose menjati to po potrebi. Nema prevelikog smisla šišati zdrave krajeve, ukoliko želite da Vam kosa poraste, kao i što nema smisla gajiti iskrzane krajeve po svaku cenu. Takođe, ako ste prinuđeni da perete kosu često, šta da se radi, okrenite se blažim šamponima i problem rešen.

3 Uložite u dobar fen. Ukoliko Vas, na primer, muči kosa koja se mrsi, meni dosta pomaže fen koji koristi tehnologiju aktivnih jona. Ovakvi fenovi izbacuju u vazduh pozitivno naelektrisane jone koji sprečavaju da se kosa naelektriše. Nisu svemogući, ali razlika je prilično primetna. Naravno, izbegavajte suviše bliske susrete kose i fena, a peglu i ostala pomagala ne koristim, tako da ih ovom prilikom neću ni komentarisati.

4 Uložite u dobru četku i gledajte da je ne koristite često. Kosa se češljanjem lomi i puca, to je valjda svima jasno. Nema te četke na svetu (bar ja nisam čula za nju) koja Vam neće iščupati makar koju vlas. Nema potrebe da se češljate nekoliko puta dnevno, na taj način samo mučite svoju kosu. Jednom ujutru i jednom uveče je i više nego dovoljno. I, izbegavajte četkanje mokre kose! Četka je višegodišnje ulaganje, kao i fen, a takva ulaganja su uvek vredna. Pokušajte sa nekim četkama no tangle tipa, one meni odlično odgovaraju. Dodatan savet: Ako Vam se kosa mnogo zamrsila, na primer od vetra, stavite regenerator, isperite ga, pa ga stavite opet. Razume se, ne na koren kose. Dodatni saveti mogli bi biti da zamenite pamučne jastučnice svilenim ili satenskim ili da odlazite na spavanje sa pletenicom (ukoliko Vam ne smeta da se budite sa blagim talasima).

Aviary Photo_130893042697595235

5 Izbacite šampone sa silikonima. Ovaj savet sam dobila od frizera pre sigurno 5 godina, dosta pre nego što se dogodila pomama za preparatima bez silikona. Tada su, među pristupačnijim šamponima, jedina opcija bili Baleini šamponi. Koristila sam ih, bez prestanka, sigurno 4 godine, sada sam ih zamenila Insight šamponima, više zbog promene nego zbog bilo čega drugog. Razumem potrebu za pristupačnijim šamponima, jer ih ja zbog dužine kose i zbog učestalosti pranja, stvarno trošim mnogo. Ali, postoje vrlo povoljni šamponi bez silikona, a i sada su sve velike kuće krenule da izbacuju svoje verzije. Tako da, više nema izgovora! 🙂

Ukratko je poenta da silikoni čine čuda Vašoj kosi posle prvih par pranja, što je sjajan trik jer se mi onda oduševimo tim proizvodima i mislimo da su odlični, pa nam promakne dalja situacija. A posledica dugogodišnjeg natapanja kose silikonima je teška kosa, bez sjaja, dlaka koja je obložena i ne škripi pod prstima. Ukoliko već niste, probajte neki šampon bez silikona, izdržite makar jedno pakovanje i shvatićete o čemu govorim. Kosa je lakša, čista, a samim tim i mnogo lepršavija.

6 Pronađite dobru masku, ulje, pakovanje, regenerator. Sve ove stvari stavljajte svuda, osim na koren kose. Naravno, ovo se odnosi na devojke koje, kao i ja, imaju masnu kosu. Nemojte preterivati sa proizvodima ovog tipa, ali ih nemojte ni zaboravljati. Malo silikona na krajevima ne može da škodi :). Takođe možete na teme stavljati čist Pantenol rastvor, što može pomoći Vašoj kosi da brže raste. Nekom drugom prilikom ću pisati o proizvodima koji mojoj kosi najviše prijaju.

Aviary Photo_130893043115504889

7 Ne čačkajte kosu rukama. Ako, kao i ja, imate kosu sklonu brzom mašćenju, uzdržite se od čačkanja, pipkanja i slično. Na ovaj način se kosa samo još brže prlja. Odlična je ideja da Vam kosa uvek bude sklonjena sa lica, na taj način se ona neće dodatno prljati Vašim stalnim pomeranjem, a i neće Vam prouzrokovati bubuljice na licu, što se ponekad zna dogoditi.

8 Održavajte teme čistim. Nekoliko puta godišnje bi valjalo teme očistiti sa glinom i čajem od žalfije, a što je više moguće je potrebno izbegavati šampone za suvo pranje kose. Ja apsolutno verujem svojoj frizerki jer su mi njeni saveti bez izuzetka pomagali, a ona mi ih je strogo zabranila. Verovatno da Vam upotreba ovih šampona u izuzetno retkim prilikama neće naškoditi, ali ja nisam do sada kupila šampon za suvo pranje kose, i, iako verujem da bi mi mnogo olakšao život, ne dozvoljavam sebi da upadnem u tu zamku. Ako kojim slučajem nisam stigla da operem kosu, zavezaću je u rep i gotovo. Neću ulaziti u detalje zašto su tačno štetni, jer nisam dovoljno stručna, ali mi, sami po sebi, deluju bezveze i ne dopada mi se koncept čiste kose koja to zapravo nije.

9 Budite realni i samokritični. Na ulici viđam mnogo devojaka koje odaju neuredan utisak zbog toga što po svaku cenu žele dugu kosu. Postoji milion tipova kose, i neke jednostavno nisu predodređene da budu dugačke. Vaš frizer će Vam pomoći u donošenju te odluke i moći će da odredi koliku dužinu je Vaša kosa sposobna da podnese. Smatram da nikada nećete izgledati lepše sa dugom kosom ukoliko ona nije zdrava, ali to je, opet, samo moje mišljenje.

Aviary Photo_130893046231051473

Svi ovi saveti su meni omogućili da imam dugu i zdravu kosu već desetak godina unazad, a Vama će, nadam se, moći makar malo da pomognu. Još jednom bih napomenula da su svi saveti vezani isključivo za moju kosu i da su se svi pokazali dobro na mojoj, što ne mora značiti da će isti efekat imati i na Vašoj. Uvek je najbolje oprezno pratiti reakcije kose i temena, i zatim postupati u skladu sa njima.

Koje trikove Vi koristite u nezi Vaše kose?

Hvala na pažnji!

♥ShowFlake


Advertisements

10 thoughts on “9 saveta za negu duge kose i one koja želi da to postane

 1. Zdravo! Sve stavke ispunjavam, osim ove za dobrog frizera. Volela bih da mi preporucis salon i frizerku kod koje ti ides, pod uslovom da je Beograd u pitanju, hvala. 🙂

  Like

  1. Joj, drage volje, ali živim u Novom Sadu, pa nažalost ne znam nikoga u Beogradu da preporučim 😦 Najbolje da se raspitaš kod nekog poznanika čija ti se kosa sviđa, možda upali 🙂
   Držim palčeve da pronađeš nekog kvalitetnog i stručnog! 🙂

   Like

   1. Moze li onda preporuka za Ns? 🙂 Vec vise od 10god. idem kod istog frizera i uvek sam bila prezadovoljna ali u poslednje vreme nekako nisam i zelim da ga promenim. Inace slazemo se u svim stavkama. 🙂

    Like

   2. Može naravno 🙂
    Frizerski salon Haaj u Olimpu (preko puta Daltona). U pitanju je mlada, ali jako stručna Ingrid, njena majka je godinama vodila taj salon, ali se preselila, tako da je sada za sve zadužena Ingrid. Sa njom nemaš brige – dogovor, predlozi, saveti, pregled temena mikroskopom, kvalitetni preparati, ljubaznost i pre svega stručnost!

    Verujem da ćeš biti zadovoljna, javi utiske ako odeš 🙂

    Like

Šta Vi mislite?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s